Daha evvel Kahramanmaraş'ta yaşanan elim hadiseyi üç gün önceden sezinerek adından söz ettiren Avustralyalı astronom Frank Hoogerbeets, İstanbul'da vuku bulan 6,2 şiddetindeki yer sarsıntısıyla ilgili mühim bir değerlendirmede bulundu. Hoogerbeets, İstanbul'daki sismik devinimi mercek altına aldı.
MARMARA BÖLGESİ YÜKSEK RİSK TAŞIYOR
Hoogerbeets, 23 Nisan tarihinde İstanbul'da hissedilen depremin akabinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye'nin batı kesiminde, Marmara Denizi'nde 12 kilometre derinlikte 6,2 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Bu saha, geçmişte 1509 senesinde İstanbul'un doğusunda meydana gelen 7,2 ve 1766 senesinde batısında gerçekleşen 7,6 şiddetindeki depremler gibi 7,0 ila 7,6 aralığında sarsıntılar meydana getirebilecek bir kapasiteye sahip. Bugünkü deprem kuvvetliydi ve müteakip sarsıntılar görülebilir."
ÖNGÖRÜLERİ GENİŞ AKİS UYANDIRDI
Evvelki dönemlerde de büyük depremleri önceden kestirmesiyle tanınan Hoogerbeets'in özellikle Kahramanmaraş depremini tahmin etmesi, onu deprem kahini olarak geniş çevrelerce tanınmasına yol açmıştı. Hoogerbeets, İstanbul'daki son deprem sonrası yapılan tetkikleri takipçilerinin bilgisine sunarak, bölgedeki sismik hareketliliğin artabileceği uyarısında bulundu.