Kanal 46 Köşe Yazar Mesut Tuğrul bugünkü yazısında, "Türk Hava Yollarının Kahramanmaraş Yol haritası" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Kahramanmaraş geçen hafta iki dev organizasyona ev sahipliği yaptı. İkisi de kenti yakından ilgilendiriyordu.
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, Genel Müdürü Bilal Ekşi ve neredeyse tüm genel müdür yardımcıları, Anadolujet Genel Müdürü Kerem Sarp ve Genel Müdür Yardımcıları tepeden tırnağa Kahramanmaraş’taydı.
Bu büyük heyeti şehrimizde görmek ve şehrin turizmine katkı sunacaklarını beyan edip taahhüt etmek gerçekten çok kıymetliydi.
Ramada otel’deki toplantıya katılıp hatta uçak seferlerinin azlığı ve havaalanımızda gümrük olmasına rağmen yurt dışı uçuşlarının olmayışıyla ilgili soru sormuştum.
Hatta pistlerden sorumlu THY Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Mehmet Kadayıfçılar ile de pistle ilgili ayaküstü sohbet ettik.
Tabiki Havaalanıyla ilgili en büyük soru; en küçük olumsuz hava olayında uçağın çevre illere yönlendirilmesiydi. 2024 yılı içerisinde gerçekleşen 700 seferden 17 seferin çevre illere yönlendirildiği bildirildi, ardından 1 Aralık 2024 tarihi itibariyle havaalanına takılan cihazla bu sayının minimuma indiği de anlatıldı.
THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat şehrin turizm alanındaki materyallerini tanıtacaklarını, artık kum, güneş ve deniz turizminden daha çok kültür turizmlerinin revaçta olduğunu belirtti.
Kahramanmaraş’ın kültürel değerlerinin ön plana çıkması gerektiğini hatta Döngel Mahallesinde bulunan Direkli mağarasını da örnek gösterdi.
Kültür turizmini yerel gastronomi lezzetleriyle birleştirip tüm dünyaya tanıtılacağı sözünü de verdi.
Bunun için de 1 milyonu nakit olmak üzere 4 milyon dolarlık bir bütçe ayırdıklarını belirtti.
THY’nin iştiraki olan yazılım şirketinin yetkilisinin Kahramanmaraş’taki üniversitelerle görüşeceğini ve birlikte neler yapılabileceğini fizibilitesinin çıkartılacağı ifade edildi.
İkinci en önemli konu ise tekstilden ve çelikten bunalan ve her zaman krizle karşı karşıla kalan şehir ekonomisine can suyu olacak THY’nin tanıdığı ve alt malzeme üretecek dev bir şirket kurulması ve 3 yıl içerisinde faaliyete geçirilmesi konusunda da söz verildi.
Toplantının sonunda uçak seferleriyle ilgili belki istediğimizi alamadık ama fotoğrafa geniş baktığımızda verilen sözler tutulunca şehre büyük bir katma değer katacağına inanıyorum.
Büyük düşünmek gerekiyor; birlik ve beraberlik içerisinde ayrım yapmadan bu şehrin geleceği için çalışma yapmamız gerekiyor.
Bu davette emeği geçen tüm isimlere teşekkür ediyorum…
Şehrin ekonomisinin yanı sıra mimari ve yeni yerleşim yerleriyle ilgili de Kahramanmaraş’ta uluslararası bir konferans gerçekleşti. Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şubesinin programıydı.
Dünyanın 9 ülkesinden ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden mimar akademisyenler, mimarlar Kahramanmaraş’ta “Yeniden Gelişen Kahramanmaraş” konulu sempozyumda şehri tüm yönleriyle ele aldılar, şehir üzerinde yaptıkları çalışmaları anlattılar.
Buradaki sonuç bildirgesini çok önemsiyoruz, yetkililerimizin kesinlikle bu bilgilerden yararlanmalarını diliyorum.
Bu şehir hepimizin…