Nitelikli dolandırıcılık ve suç gelirlerini temize çıkarma suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan ve ülke dışında olması sebebiyle kırmızı bültenle aranan Ebru T.'nin dosyasına ait MASAK raporunu inceleyen mağdur avukatı Burak Temizer, şüphelinin hesabına farklı zamanlarda 'fal', 'fal ücreti' gibi açıklamalarla '150, 200, 250, 300 TL' gibi meblağların geldiğini tespit etti. Bunun üzerine yapılan suç duyurusu neticesinde yargılanan Ebru T., para karşılığında kehanette bulunmaktan 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
MASAK RAPORU SIR PERDESİNİ ARALADI
Nitelikli dolandırıcılık ve suç gelirlerini aklama davasında müşteki vekili olan Avukat Burak Temizer, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporunu incelerken davanın sanıklarından Ebru T.’nin banka hareketlerindeki tuhaflık dikkatini çekti. Av. Temizer, sanığın hesabında '150, 200, 250, 300 TL' gibi para girişleri olduğunu ve bu işlemlerde 'fal', 'fal için', 'okuma bedeli', 'fal ücreti', 'fal bedeli' şeklinde açıklamalar bulunduğunu saptadı. Bunun üzerine harekete geçen Av. Temizer, bir şikayet dilekçesi hazırlayarak 677 sayılı kanun uyarınca falcılık suçundan Ebru T. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
TARİHİ KANUN FALCIYI VURDU
Hazırlanan iddianame sonrası açılan kamu davasında İstanbul Anadolu 44’üncü Asliye Ceza Mahkemesi yargılama sürecini tamamladı. 1925 yılından beri yürürlükte olan 677 sayılı kanunu esas alan mahkeme, maddi çıkar karşılığında fal bakmayı suç olarak değerlendirerek sanık Ebru T.’ye 3 ay hapis cezası verdi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar kıldı. Nitelikli dolandırıcılık ve suç gelirlerini aklamaktan hakkında 10 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve uluslararası düzeyde aranan sanığın adli siciline fal bakma suçu da işlenmiş oldu.
AVUKAT TEMİZER: "FALCILIK KANUNLARIMIZA GÖRE SUÇTUR VE CEZASI 3 AYDAN BAŞLAR"
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Av. Burak Temizer, şu ifadelere yer verdi:
"Falcılık suç mudur? Fal bakmak yasak mıdır? Fal bakmanın hapis cezası gibi bir yaptırımı var mıdır? Evet. Şu anda yürürlükteki kanunlarımıza göre falcılık bir suçtur. 1925 yılından beri yürürlükte olan 677 sayılı bir İnkılap Kanunumuz mevcuttur. Anayasamızın 174’üncü maddesinde belirtilen inkılap kanunlarından biridir. Bu kanuna göre fal bakmak, falcılıkla uğraşmak, bunu bir meslek gibi icra etmek suç teşkil etmektedir. Hapis cezası 3 aydan başlamaktadır ve bu cezanın para cezasına çevrilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Somut olaya gelirsek, İstanbul Anadolu Adliyesi’nde görülen nitelikli dolandırıcılık davasında müşteki vekiliydim. Bir gün MASAK raporunu incelerken sanıklardan birine gelen para transferleri dikkatimi çekti. 150, 200, 250, 300 TL gibi miktarlarda para girişleri vardı. İşlem açıklamalarını incelediğimde ise 'fal', 'fal için', 'okuma bedeli', 'fal ücreti', 'fal bedeli' gibi ibarelerle karşılaştım. O anda sanıklardan birinin aynı zamanda falcılık yaparak da gelir elde ettiğini anladım. Hemen bir şikayet dilekçesi hazırlayarak 677 sayılı kanun kapsamında savcılığa başvuruda bulunduk. İddianame düzenlendi ve İstanbul Anadolu 44’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldı. Mahkeme, bu paraları gönderen kişileri de tanık olarak dinledi. Tanıklar, sanki önceden anlaşmış gibi hep bir ağızdan 'biz bu parayı astroloji danışmanlığı için gönderdik, burcumuzla ilgili yorum aldık' şeklinde beyanlarda bulundular. Ancak mahkeme bu ifadelere itibar etmedi. Çünkü yapılan para transferlerinin açıklamalarında 'fal', 'fal için' ve 'falcılık için' gibi net ifadeler yer alıyordu. Sonuç olarak mahkeme, sanığa 3 ay hapis cezası verdi. Peki, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi mi? Yani halk arasındaki tabirle ceza 5 yıl süreyle ertelendi mi? Hayır. Çünkü İnkılap kanunlarında yer alan suçları işleyenler hakkında hükmün açıklanması geri bırakılamaz. Bu nedenle şu anda sanığın adli siciline fal bakmaktan dolayı bir ceza işlenmiş oldu. Özetle, falcılık suç sayılmış ve cezası 3 ay hapis olarak belirlenmiştir."
"ADLİ SİCİL KAYDINA İŞLENİR"
Söz konusu kanunun sadece 3 maddeden oluştuğunu belirten Av. Temizer, şunları ekledi:
"Bu kanun oldukça kısa, sadece 3 maddeden ibaret. Dili de eski ve biraz ağırdır. 1925’ten beri yürürlükte olmasına rağmen günümüzde hala uygulanmaktadır. Aslında bakarsanız her yerde fal kafeler mevcut, hatta telefon uygulamaları üzerinden bile fal baktırmak mümkün. İnsanlar bir fotoğraf aracılığıyla dahi fal baktırabiliyor. Ancak bir hukukçu olarak açıkça belirtmeliyim ki bu kanunun birinci maddesinin ikinci fıkrasına göre falcılıkla uğraşmak, fal bakmak ve falcılık üzerinden para kazanmak suçtur ve cezası 3 aydan başlayan hapis cezasıdır. Cezalandırma söz konusu olduğunda hükmün açıklanması da geri bırakılamaz. Yani bu ceza, adli sicil sabıka kaydına işlenir. Bu 3 aylık hapis cezası, sanığın nitelikli dolandırıcılıktan aldığı yaklaşık 10 yıllık hapis cezasının yanında elbette küçük bir detaydır. Ancak sonuç olarak bir falcıya, fal baktığı için 3 ay hapis cezası verilmiştir."
"ÇOĞU HUKUKÇUNUN BİLE AZ BİLDİĞİ BİR KANUN AMA HALA GEÇERLİ"
Av. Temizer, "Aslında bu sanık sadece falcılıktan hüküm giymiş biri değil. Kendisi aynı zamanda nitelikli dolandırıcılık ve suç gelirlerini aklama suçlarından da hakkında yakalama kararı bulunan bir şahıs. Hakkında kırmızı bülten çıkarılmış durumda ve Gürcistan üzerinden yurt dışına kaçtığı biliniyor. Nitelikli dolandırıcılık, suç gelirlerinin aklanması ve falcılık suçları şu anda tek bir kişinin sabıka kaydında birleşmiş durumda. Bu durum, MASAK raporunu incelerken dikkatimizi çeken hesap hareketleri sayesinde ortaya çıkardığımız bir suçtur. İstanbul Anadolu Adliyesi’nin daha önce bu konuda bir iddianame hazırlayıp hazırlamadığını veya bir kamu davası görüp görmediğini bilmiyorum. Çünkü belirttiğim gibi bu, az bilinen ve hatta çoğu hukukçunun bile pek aşina olmadığı bir kanundur ancak hala yürürlüktedir. Hukuki olarak, kanunen şu anda falcılık yapmak, falcılık üzerinden para kazanmak ve falcılık gibi bir mesleği olduğunu iddia etmek suçtur ve hapis cezası gerektirmektedir. Dikkatli olunmalı, aksi takdirde cezaevine girilebilir" uyarısında bulundu.
"GÜRCİSTAN'DA YAKALANDIĞINI BİLİYORUZ"
Sanığın diğer dosyaları hakkında bu aşamada detaylı bilgi vermenin doğru olmayacağını ifade eden Av. Temizer, "Şu an için bu konuda detaylı bilgi paylaşmam uygun olmaz. Ancak sanığın kırmızı bültenle arama ve yakalama kararı doğrultusunda Gürcistan'da yakalandığını biliyoruz. İade işlemleri devam ediyor. İlgili kurumlar arasında yazışmalar sürdürülüyor. Sanığın Türkiye'de cezasını çekmesi için devletimizin en kısa sürede kendisini ülkemize getireceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.