Türkiye ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olma özelliğine sahip Yeni Zigana Tüneli, 3 Mayıs 2023'te açıldığından itibaren 2 milyon 861 bin 599 araç geçişi sağladı.
YENİ ZİGANA TÜNELİ: TÜRKİYE’NİN KARAYOLU İNŞAATINDA BİR MİLAT
Trabzon-Gümüşhane karayolunda yer alan ve çift tüp olarak inşa edilen Yeni Zigana Tüneli, 2x14,5 kilometre uzunluğu ile Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran’a bağlayan önemli bir ulaşım noktası haline geldi. Eskiden sürücülerin korkulu rüyası olan Zigana Geçidi’nin keskin virajları ve dik rampaları, bu yeni tünel sayesinde tarihe karıştı.
TÜNELİN AÇILMASIYLA ZAMANDAN VE YAKITTAN ÖNEMLİ TASARRUF
Yeni Zigana Tüneli, 17 Mart 2017'de temeli atıldı ve 3 Mayıs 2023'te tamamlanarak hizmete girdi. Açılışının ardından, Trabzon ile Gümüşhane arasındaki mesafeyi yaklaşık 30 dakika kısaltan tünel sayesinde, yıllık toplamda 139 milyon TL tasarruf sağlandı. Bunun 40 milyon TL’si zaman kazancından, 99 milyon TL’si ise yakıt tasarrufundan elde edildi. Ayrıca, tünel ile karbon salımı 18 bin ton daha az gerçekleşti ve mevcut yol 8 kilometre kısaltıldı.
ZİGANA DAĞI’NDA 36 YIL SONRA YENİ DÖNEM
Doğu Anadolu’yu Doğu Karadeniz’e bağlayan önemli geçitlerden biri olan Zigana Dağı’ndaki eski tünel, Yeni Zigana Tüneli’nin açılmasıyla sessizliğe büründü. 36 yıldır hizmet veren ve 1.702 metre uzunluğundaki eski tünel, asrın projesi olarak nitelendirilen Yeni Zigana Tüneli ile yerini aldı.
YENİ ZİGANA TÜNELİ’NDE HAVALANDIRMA SİSTEMİNE YENİ YAKLAŞIM
Yeni Zigana Tüneli, Türkiye’de ilk kez karayolu tünellerinde uygulanan dikey şaft yapılarıyla dikkat çekiyor. Proje kapsamında her biri temiz ve kirli hava olmak üzere toplam 6 adet havalandırma şaftı inşa edildi.
SÜRÜCÜLERE KONFORLU, GÜVENLİ VE EKONOMİK ULAŞIM İMKÂNI
Yeni Zigana Tüneli, 3 Mayıs 2023’te hizmete girmesinin ardından, 2 milyon 861 bin 599 araç geçişine ev sahipliği yaptı. 2024 yılı itibarıyla 1 milyon 624 bin 461 araç bu tüneli kullandı. Tünel, sürücülere güvenli, konforlu ve ekonomik bir ulaşım imkânı sağlarken, Zigana Geçidi’ndeki taş düşmesi gibi tehlikeleri de ortadan kaldırmış oldu.