Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Deniz Tekin, son üç haftada viral enfeksiyonlarda önemli bir artış yaşandığını belirtti.

Normalde günlük hasta kapasitesinin üç ila dört katı kadar daha fazla hastayla karşılaşıldığını ifade eden Prof. Dr. Tekin, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, hava yolu hastalıkları, viral pnömoniler ve zatürrelerin pik yaptığını vurguladı.

Respiratuar Sinsityal Virus (RSV) ve influenza gibi virüslere bağlı enfeksiyonların çocuklarda kreş ve okul ortamlarında yayılmasının, soğuk hava ve kapalı ortamlarda temasın etkisiyle arttığını dile getirdi.

Burun akıntısı, öksürük, burun tıkanıklığı ve hızlı solunumun en yaygın şikayetler olduğunu belirten Tekin, durumun ciddiyetini vurgulayarak, "Bu viral enfeksiyonlar, özellikle bebeklerin ilk 6 aylık döneminde ağır seyredebilir" uyarısında bulundu.

Ölümcül Virüs Kapıda: EEEV'e Dikkat! Ölümcül Virüs Kapıda: EEEV'e Dikkat!

PROF. DR. DENİZ TEKİN: TEDAVİ İÇİN HASTANE DEĞERLENDİRMESİ ÖNEMLİ

Özellikle bebeklerde beslenme güçlüğü, azalmış emme ve burun tıkanıklığının sık görüldüğü bu enfeksiyonlarda, hastaların mutlaka hastaneye gelerek değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tekin, hastalık seyrinin ilk 6 ayda hastaneye yatış gerektirebileceğini belirtti. Gelişmiş vakalarda beyin iltihabı gibi ciddi komplikasyonlarla karşılaşılabileceğini söyleyen Tekin, genel önerilerin bol sıvı alımı, ateş düşürücü kullanımı ve destek tedavileri olduğunu ifade etti. Günlük hasta sayısının normalde 300-350 olduğunu ancak şu anda binlere ulaştığını belirten Prof. Dr. Tekin, 0-18 yaş grubundaki hastalarda yoğun bakım ihtiyacının arttığını ve bazı vakalarda akciğer enfeksiyonlarına bağlı olarak yoğun bakıma alınan hastaların olduğunu açıkladı.

PROF. DR. TANIL KENDİRLİ: ÇOCUK YOĞUN BAKIMLARDA RSV VİRÜSÜ NEDENİYLE ARTIŞ

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tanıl Kendirli, son bir ay içinde çocuk yoğun bakımlarında RSV virüsüne bağlı olarak yatan hasta çocuk sayısında belirgin bir artış yaşandığını açıkladı.

Hastanenin yoğun bakımında bulunan 20 yatağın 17'sinin dolu olduğunu belirten Kendirli, doluluk oranının geçen aya göre daha yüksek olduğunu ifade etti. Kendirli, kış döneminde hastalıkların dalga dalga olduğunu, bu dönemde grip, RSV ve rinovirüs gibi virüslerin etkili olduğunu belirtti. Covid-19 sonrasında RSV ve diğer virüslerin kış aylarında da etkili olduğuna dikkat çeken Kendirli, durumu "Şu an için durum RSV ile ilgili" şeklinde değerlendirdi.

PROF. DR. ERGİN ÇİFTÇİ: SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDA ARTIŞ GÖRÜLÜYOR

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi, kış mevsimine girildiğini ve solunum yolu enfeksiyonlarının bu dönemde sıklıkla görüldüğünü belirtti. Önceki aya göre solunum yolu enfeksiyonlarında belirgin bir artış olduğunu söyleyen Çiftçi, Covid-19 vakalarının da devam ettiğini ifade etti. Bu süreçte alınması gereken tedbirler ve hastalıklarla ilgili bilgi veren Çiftçi, toplumda bilinçli bir şekilde hijyen kurallarına uyulmasının önemine vurgu yaptı.

Editör: İsa Aslantaş