Tam bir ''Komutan Logar bir cisim yaklaşıyor'' vakası: Atmosferimize sert giriş yaptı Tam bir ''Komutan Logar bir cisim yaklaşıyor'' vakası: Atmosferimize sert giriş yaptı

Nature Computational Science dergisinde yayımlanan bir çalışma, bilim insanlarının, bireylerin hayat hikayelerini analiz ederek ne zaman ölebileceklerini ve ne kadar gelir elde edebileceklerini tahmin eden "life2vec" adlı bir algoritma geliştirdiğini ortaya koyuyor.

MODELLİN DOĞRULUK PAYI YÜZDE 78 İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Yapılan yeni çalışmanın temelini oluşturan "life2vec" modeli, benzer yaşamsal verileri tahmin eden diğer algoritmalarla eşdeğer bir doğruluk payına sahip olarak yüzde 78 başarı oranına ulaştı.

MODELLER GELİŞMİŞ DETAYLARI KULLANARAK GELECEĞİ TAHMİN EDİYOR

Bu yeni model, ChatGPT benzeri bir sohbet botu gibi çalışarak elindeki mevcut detayları kullanarak gelecekteki olayları tahmin ediyor. Danimarka ve ABD'deki bilim insanları, modeli Danimarkalı bireylerin verilerinden oluşan geniş bir veri havuzuyla geliştirdi.

ERKEN ÖLÜM VE GELİR TAHMİNİNDE MODELİN DİKKAT ÇEKEN SONUÇLARI

Elde edilen sonuçlar, modelin bir bireyin erken ölme olasılığını ve yaşam süresi boyunca elde edeceği geliri tahmin edebildiğini gösteriyor. Erken ölüme neden olabilecek faktörler arasında cinsiyet, zihinsel hastalık tanısı ve fiziksel işler bulunuyor. Daha uzun yaşam ise yüksek gelir ve liderlik pozisyonlarıyla ilişkilendiriliyor.

LİFE2VEC, GEÇMİŞ VERİLERDEN YOLA ÇIKARAK GELECEĞİ TAHMİN EDİYOR

Life2vec, bireylerin yaşam hikayelerini bir cümledeki kelimeler gibi değerlendirerek, şimdiye kadar yazılanlardan yola çıkarak gelecekteki hikayeyi tahmin ediyor. Bilim insanları, modeli kullanarak basit sorular sormak ve örneğin "Dört yıl içinde ölür mü?" gibi sorulara cevaplar almak için life2vec'i kullanabiliyor.

GİZLİLİK VE VERİ KAYNAĞI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ NOTLAR

Proje sorumluları, gizlilik ihlali yaşanmadan sonuçları paylaşabilmek için katılımcıların verilerini henüz paylaşmadıklarını belirtiyor. Veri havuzunun tamamen Danimarka kaynaklı olduğunu ve bu nedenle elde edilen tahminlerin diğer bölgelerde yaşayanlar için geçerli olmayabileceğini vurguluyorlar. Ek olarak, çoğu insanın ne zaman öleceğini bilmek istemediği unutulmamalıdır.

Editör: İsa Aslantaş