Trakya'nın turizme açılan ilk ve tek mağarası olan Dupnisa, doğal güzellikleri ve tarihi derinlikleriyle dikkat çeken bir bölge haline geldi.

Karadeniz'in serin ikliminin etkisi altında bulunan ve Türkiye-Bulgaristan sınırını oluşturan bölgede yer alan Dupnisa Mağarası, Rezve Deresi'nin Istranca Dağları'nı derin vadilerle yardığı vahşi bir coğrafyada yer almaktadır.

DOĞA İLE TARİHİN BULUŞTUĞU BİR YER

Dupnisa Mağarası, yeşilin her tonunu görebileceğiniz yoğun bitki örtüsüyle kaplı bir bölgede konumlanmıştır. Bu mağara sistemi, ikinci jeolojik zamanda oluşmuş olup mermerler içerisinde birbirine bağlı iki kat ve üç mağaradan oluşur.

Bilimsel olarak "Mağara Sistemi" olarak adlandırılan bu yapının toplam uzunluğu 2720 metreyi bulur. Üst katını oluşturan Kuru ve Kız Mağaraları, gelişimlerini tamamlamıştır ve bu mağaralardan 50-60 metre aşağıda Sulu Mağara bulunur. Sulu Mağara, içinden devamlı bir yer altı nehri akan ve deniz düzeyinden 345 metre yukarıda giriş ağzı bulunan etkileyici bir mağaradır. Toplam uzunluğu 1977 metreyi bulurken son noktası, girişten 61 metre yukarıda yer alıyor.

‘Ben doğa sevmem’ diyen bile hayran kalıyor! Kahramanmaraş'ın en güzeli: Giden hemen orada kalıyor ‘Ben doğa sevmem’ diyen bile hayran kalıyor! Kahramanmaraş'ın en güzeli: Giden hemen orada kalıyor

dupnisa-magarasi

BİLİM VE DOĞA HARİKASI

Dupnisa Mağaraları, mağara literatüründe en çok bilinen ve incelenen mağaralardan biridir.

Yaklaşık dört milyon yıldan beri oluşum ve gelişimini sürdüren bu büyük yer altı sistemi, içinde sürekli akan bir yer altı nehri ve bu nehrin oluşturduğu derin göllere ev sahipliği yapmaktadır. Mağarada ayrıca göz kamaştırıcı damla taş oluşumları bulunuyor.

Süt beyazından kırmızı ve kahverenginin her tonuna kadar renklerde dev boyutlara ulaşan sarkıtlar, dikitler, sütunlar, perdeler, bayrak damla taşları ve damla taş havuzları mağaranın güzelliklerini oluşturur. Bu etkileyici manzara, ziyaretçilere doğanın büyüleyici gücünü gösterirken, aynı zamanda mağara havasının sağlık açısından olumlu olduğu düşünülmektedir. Üst katlar sıcak ve kuru, ana mağara ise serin ve nemli olup bu farklılık, rüzgârın belirgin bir şekilde hareket etmesine neden olur.

TURİZME AÇILAN BİR DOĞA HARİKASI

2003 yılında turizme açılan Dupnisa Mağaraları, ziyaretçilere doğa ve tarihle iç içe unutulmaz bir deneyim sunmaktadır. Mağaranın üst katlarını oluşturan Kuru Mağara ve Sulu Mağara'nın belirli bölümleri ziyaretçilere açılmıştır. Bu 450 metrelik kısım, yürüyüş iskelesi ve aydınlatma ile donatılmıştır. İçinde yer altı nehri ve derin gölleri barındıran bu bölgeler, macera ve doğa sporu tutkunları için büyüleyici fırsatlar herkesi şaşırtıyor.

Dupnisa Mağarası, 2003 yılından bu yana her yıl on binlerce ziyaretçi tarafından keşfedilmekte ve hayranlıkla karşılanmaktadır. Bu doğal güzelliklerle dolu destinasyon, Trakya'nın en uzun ikinci mağarası olma unvanını taşırken, ziyaretçilere doğa ile tarihin buluştuğu eşsiz bir deneyim sunmaya devam ediyor.

Editör: İsa Aslantaş