Uzun süredir tartışılan sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılacak değişiklikler, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, teklifin detaylarını paylaşarak, "Bu düzenleme, hayvanların bulundukları yerden alınmasını, sağlıklı barınaklarda barındırılmasını ve sahiplendirilmesini amaçlayan bir anlayış taşıyor. Kuduz riski taşıyan, saldırgan ve rehabilite edilemeyen sahipsiz köpeklerin uyutulmasını yani ötenazi kavramını da bu düzenlemeyle getiriyoruz" dedi.

Narin Güran Cinayetinde Baba İlk Kez Konuştu: “Asıl Katil Kim?” Narin Güran Cinayetinde Baba İlk Kez Konuştu: “Asıl Katil Kim?”

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMALAR

Güler, yasa teklifinin detaylarını şu şekilde özetledi:

"Görüşler ve beklentiler alındı, rapor haline getirildi ve Cumhurbaşkanımıza sunuldu. 17 maddelik yasa teklifimiz tarım komisyonunda ve ardından genel kurul çalışmalarında tamamlanacak."

2.5 MİLYON KÖPEK KISIRLAŞTIRILDI

Güler, "TBMM'de kabul edilen ev hayvanlarına dair sözleşme kapsamında pek çok olay ve karar hükme bağlandı. Kanunumuz, sokak hayvanlarını bakım evlerine almayı, kısırlaştırmayı ve aşılanarak sokağa bırakmayı öngörüyor. 20 yıllık raporlara baktığımızda, 2.5 milyona yakın sahipsiz sokak köpeğinin kısırlaştırıldığı ve 550 bine yakın sokak köpeğinin sahiplendirildiği görülüyor. Mevcut tedbirlere rağmen, mahalli idarelerimizin yetersiz kaldığını görüyoruz. Bu durum, kuduz riskli vakaların artmasına sebep oldu, ifadelerini kullandı.

KARANTİNA UYGULAMALARI ARTTI

Bazı ilçelerde, kuduz köpekler nedeniyle karantina uygulamaları zorunlu hale geldi. Güler, "Mevcut durum böyleyken, Bakanlık raporlarına göre birçok kaza meydana geldi ve bu kazalarda vefat eden vatandaşlarımızın sayısı 50-55 arasında" dedi.

ÖTENAZİ DÜZENLEMESİ KESİNLEŞTİ

Kuduz riski taşıyan, saldırgan ve rehabilite edilemeyen sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötenazi kavramı bu düzenleme ile hayata geçirilecek. Güler, "Hayvandan hayvana, hayvandan insana geçen çok farklı parazitler var. İnsanların yürüyüş yaptığı alanlarda çok sayıda köpeğin dışkısı toplum sağlığını tehdit ediyor. Bu hastalıklar nedeniyle ameliyatlar yapılacak seviyede tahribatlara yol açıyor" diye belirtti.

İNSAN VE HAYVAN SAĞLIĞI KORUMA

Kanunun merkezinde insan ve hayvan sağlığını koruma anlayışı bulunuyor. Güler, "Tarım Bakanlığımızın desteğiyle, sokak köpeklerinin bulundukları yerlerden alınması, barınaklarda kaliteli yaşam alanları oluşturulması, sahiplendirmenin teşviki ve barınaklarda ameliyathane kurulması planlanıyor. Sahiplendirme konusunda Bakanlığımızın destek vereceği bir programı hayata geçireceğiz" dedi.

BELEDİYELERE YETKİ

Güler, "Kanun, sokak hayvanlarıyla ilgili yetkiyi belediyelere veriyor. Bakım ve beslenme konusunda iyi örnekleri olan belediyeler olduğu gibi, kanunun açık emrine rağmen bütçeyi kullanmayan ve yeterli çalışma yapmayan mahalli idarelerimiz de var. Bu uygulamayı yapmayanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüyoruz" açıklamasında bulundu.

Editör: İsa Aslantaş