Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim süreçlerini daha şeffaf hale getirmek amacıyla sandık sonuçları paylaşım sistemi kullanımına ilişkin bir genelge hazırladı. İşte detaylar:
SİYASİ PARTİLER, YSK İLE EŞ ZAMANLI OLARAK SONUÇLARI TAKİP EDEBİLECEK
YSK'nın yeni genelgesine göre, siyasi partiler, diğer seçimlerde olduğu gibi seçim sonuçlarını YSK ile eş zamanlı olarak takip edebilecekler. Bu adım, seçim sürecinin daha şeffaf ve katılımcı bir şekilde yönetilmesini sağlayacak.
OY PUSULALARI TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDAN PAYLAŞIM SİSTEMİ İLE GÖRÜNTÜLENEBİLECEK
Türkiye genelinde yüklenen oy pusulaları, özel bir paylaşım sistemi üzerinden görüntülenebilecek. Bu sayede, seçim sürecine ilişkin detaylar, ülkenin dört bir yanındaki vatandaşlar tarafından anlık olarak takip edilebilecek.
GÜVENLİ BAĞLANTI İÇİN GENEL MERKEZLERİ İLE YSK ARASINDA ÖZEL İLETİŞİM KURULACAK
Seçime katılan siyasi partilerin güvenliğini sağlamak adına, genel merkezleri ile YSK arasında özel bir bağlantı kurulacak. Bu sayede, bilgi alışverişi daha güvenli bir şekilde gerçekleşecek ve seçim süreci daha sağlam bir temel üzerine oturtulacak.
SİYASİ PARTİLERİN TALEPLERİNE UYGUN OLARAK KURULACAK SİSTEM
Genelgeye göre, seçime katılan siyasi partilerin talepleri doğrultusunda, genel merkezleri ile YSK arasında güvenli bağlantı oluşturulacak. Bu, her siyasi partinin özel ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygun bir sistem kurulmasını sağlayacak.
SONUÇLARI TAKİP ETMEK İSTEYEN PARTİLERİN TALEPLERİNE DİKKAT
Siyasi partilerin seçim sonuçlarını takip etmek istemeleri durumunda, yazılı olarak Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunmaları veya Siyasi Parti Portalı üzerinden talepte bulunmaları gerekiyor.
BİLİŞİM ALTYAPISI VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ UNUTULMADI
Genelgede ayrıca, siyasi partilerin bilişim altyapılarını hazır hale getirmesi ve güvenlik tedbirlerini alması gerektiği vurgulandı. Bu adım, seçim sürecinin siber güvenlik risklerine karşı daha dirençli olmasını sağlayacak.
HER BİR SİYASİ PARTİDEN 10 KİŞİYE SİSTEM KURULABİLECEK
Seçime katılan ve talep eden her bir siyasi partiden 10 kişinin bilgisayarına paylaşım sistemi kurulabilecek. Bu sayede, her siyasi parti, önemli bilgileri kendi ekibine daha etkili bir şekilde iletebilecek.
ÖN SEÇİM DETAYLARI DA YSK TARAFINDAN BELİRLENECEK
YSK ayrıca, siyasi partilerin ön seçim ve aday yoklaması yöntemleriyle aday tespitine ilişkin bir genelge daha yayımladı. Seçimlere katılacak siyasi partilerin, aday tespiti yapacakları seçim çevreleri ve usul-esasları 10 Ocak Çarşamba günü saat 17:00'ye kadar YSK'ya bildirmeleri gerekiyor.
Bu düzenlemeler, Türkiye'de gerçekleşecek olan seçim sürecinin daha şeffaf, güvenli ve etkili bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacak.