Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Marmara Denizi'nde meydana gelen depremi duyurdu. Saat 10.42'de kaydedilen depremin büyüklüğü 5.1 olarak açıklandı. Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Cumhuriyet TV'ye yaptığı açıklamada depremin önemine dikkat çekti.
6.4'LÜK DEPREMİN ÖNCÜSÜ: UZMAN AÇIKLAMASI
Prof. Dr. Ercan, 5.1 büyüklüğündeki depremin "öncü" nitelikte olduğunu belirterek, "Bu deprem, 6.4'lük depremin öncüsüdür. Öncü depremden sonra hemen artçı geleceği anlamına gelmez, bazen on yıllar da alabilir. 5.1'lik deprem bir gerginlik biriktiriyor" ifadelerini kullandı.
İSTANBUL DEPREMİNE TARİH VERDİ
Ercan, beklenen İstanbul depremi için tarih vererek, "2045’ten önce beklemiyorum. Hatta bu 2075 yılına kadar kayabilir. Deprem, İstanbul’un Avrupa Yakası bölümünde olacaktır. İstanbul’un en güvenli yeri Anadolu Yakası’dır” diyerek, tehlike altındaki ilçelere dikkat çekti.
"BÜYÜK DEPREM TETİKLENMEYECEK"
5.1 büyüklüğündeki depremin İstanbul'da büyük bir depremi tetiklemeyeceğini aktaran Ercan, "İstanbul’daki kuzey, bu ise güney kod. Kuzey kod şu anda büyük bir deprem üretecek gerginlikte değildir. Kuzey kod üzerinde de ileride ana deprem gelmeden önce 5’lik, 5.5’lik, 6’lık depremler bekleyeceğiz” açıklamasında bulundu.
SİLİVRİ YÖNÜNDE BEKLENEN 7.3'LÜK DEPREM: UZMAN UYARISI
Silivri'de olası bir depreme dikkat çeken Ercan, “6.4’lük deprem İstanbul’da çok yıkıcı olmaz. İstanbul’un yıkımı 6.5’ten sonra başlar. Silivri yönünde 7.3’lük bir deprem bekliyorum. Depremin hangi mevsimde ve saatte olacağı da hasarı belirler” dedi.
YAPISAL TEDBİRLER ŞART: ÇELİK YAPILI SİSTEME GEÇİŞ GEREKLİ
Gelecekteki olası depremin yıkıcı etkilerini önlemek için alınması gereken tedbirleri sıralayan Ercan, “Kötü yerde yapılaşmış yapıların sağlam yerlere aktarılması gerekiyor. Çelik yapılar depreme karşı en dayanıklı yapılardır. Marmara’da göç akını durdurulmalı, çünkü nüfus artışı ve sığınmacılar İstanbul'u daha da riske atıyor. İstanbul’un kurtarılması çok zor” diyerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.