Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat'ı azaltma kararının ardından, Türk Lirası mevduat faizlerinde bir artış bekleniyor. Bu önemli kararın ayrıntıları şu şekilde:
MERKEZ BANKASI, KUR KORUMALI MEVDUAT'I AZALTIYOR
Merkez Bankası, Türk Lirası (TL) mevduat faizlerinde artış beklentisi yaratan bir adım atmaya hazırlanıyor. Bu adımın temel nedeni, vadesi dolan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefini hayata geçirmek.
DÖNÜŞÜM ORANLARI BELİRLENDİ
Resmi Gazete'de yayınlanan Merkez Bankası kararına göre, dönüşüm oranları ayrı ayrı belirlendi. TL cinsinden açılan KKM'ler için dönüşüm oranı yüzde 50 olarak belirlenirken, döviz cinsinden açılan KKM'ler için bu oran yüzde 5 olarak tespit edildi.
KRİTERLERİ KARŞILAMAYAN BANKALAR EK TEDBİRLER ALMAK ZORUNDA
KKM dönüşüm kriterlerini karşılayamayan bankalar, ek menkul kıymet tesis etme yükümlülüğüne tabi tutulacaklar.
FİNANSAL DANIŞMANLAR ÖRTÜLÜ FAİZ ARTIŞI OLABİLECEĞİNİ BELİRTİYOR
Bu kararın ardından finansal danışmanlar, örtülü bir faiz artışının gerçekleştiğini vurguluyorlar. Finansal Danışman Tuncay Turşucu, "Bu sistem zaten çok fazla sürdürülemez bir sistem. Türkiye'nin bir şekilde buradan çıkması gerekiyordu. İlk defa bununla ilgili bir adım atıldı en azından. Mevduat faizinde bir yükselişi tahmin ediyoruz en az yüzde 40'a kadar tahminler var. Bankalar üzerinde faiz artırımı gerçekleşiyor aslında. Bence hafta sonu alınan bu kararla Türkiye'de bir faiz artışı yapıldı. Örtülü bir faiz artışı gerçekleşti." dedi.
DÖVİZE YATIRIM RİSKİNE KARŞI ÖNLEM ALINDI
KKM'den çıkan paranın dövize yönlendirilme riskine karşı da önlem alındı. Döviz mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları 4 puan artırıldı.
KKM'DEN ÇIKIŞ SÜRECİ TAHMİNLERE GÖRE UZUN SÜREBİLİR
TOBB ETÜ Öğretim üyesi Doç. Dr. Atılım Murat, KKM'den çıkışın 2-3 yıl sürebileceğini belirtiyor. Mevduat faizlerinin ne kadar yükseleceğini ise zamanla göreceğimizi söylüyor. Doç. Dr. Murat, "Sonuç olarak ne olacak KKM vadesi dolan müşteri KKM'de kalmayı tercih edebilir ya da dolar almak isteyebilir. Mevduat faizlerinin nereye kadar yükseleceğini göreceğiz, en azından yüzde 50'lerin üzerinde mevduat faizi olacağını düşünmüyorum açıkçası ama yüzde 40'lar civarında mevduat faizi olabilir. Kademe kademe olsa bile bu KKM'den çıkış sürecektir. 2-3 yılda anca olacağını düşünüyorum." şeklinde değerlendirme yapıyor.
KKM'NİN BÜYÜKLÜĞÜ VE ORANLAR
KKM'nin toplam büyüklüğü 11 Ağustos haftasında 3 trilyon 357 milyar TL'ye ulaştı. Dolar bazında büyüklüğü ise 124 milyar 742 milyon doları aştı. Toplam mevduatlar içinde KKM'nin oranı yüzde 26,13, dövizin oranı yüzde 41,91 ve TL'nin oranı yüzde 31,95 seviyesinde bulunuyor.
Uzmanlar, bu düzenlemenin, Kur Korumalı Mevduattan çıkış için atılan ilk adım olduğunu ifade ediyorlar.