Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör orta hasarlı binalara yönelik yaptığı açıklamada, il genelinde bulunan orta hasarlı binaların ruhsat alma sürecindeki yol haritasının netleştiğini söyledi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör orta hasarlı binaların son durumuyla ilgili ilçe belediye başkanları ile basın toplantısı yaptı.

Toplantıda orta hasarlı binaların ruhsat süreci ile uygun olmayan alanlardaki son gelişmeleri değerlendiren Başkan Güngör, orta hasarlı bina sahiplerinin güçlendirme projeleriyle birlikte ilçe belediyelerine müracaat edebileceklerini duyurdu.

Kahramanmaraş'ta Gençlere 19 Mayıs'ta 2 GB İnternet Hediyesi! Kahramanmaraş'ta Gençlere 19 Mayıs'ta 2 GB İnternet Hediyesi!

6 BİN BİNA 25 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜM VAR

Kahramanmaraş il genelinde 6 bin bina (25 bin bağımsız bölüm) olduğunu hatırlatan Başkan Güngör, “İki aşamalı tespit yapıldı, itiraz süreçleri de tamamlandı. Tapu kütüğüne orta hasarlı diye işlendi. Orta hasarlı binalarla ilgili üç yöntemi daha öncede hemşerilerimizle paylaşmıştım. Öncelikle güçlendirilmesi mümkün olması gerekir. Temmuz ayında çıkan kanunla yerinde dönüşümün önü açıldı, üçüncüsü ise kat maliklerinin çoğunluk kararıyla ağır hasarlı veya yıkılmış gibi hak sahipliğine konu olarak Toki’den konut alabilirler. Üç yöntemi de uygulamayan binalar kanuna göre ağır hasarlı gibi görünüp yıkılması öngörülüyor.” Dedi.

DAHA ÖNCEDE RESMİ BELGELERLE SUNMUŞTUK

Bakanlık ve İlçe belediye başkanlarıyla orta hasarlı binaların durumunu istişare ettiklerini, 24 Temmuz’da ise orta hasarlı binaların ruhsatlarının verilmesine yönelik kararı resmi yazıyla ilçe belediyelerini de bildirdiklerini hatırlatan Başkan Güngör, ilçe belediyelerin arasındaki uygulama farklılığı çıktığını ve tereddüt yaşandığını gördüklerini söyledi. Konuyu yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüştüklerini, akabinde Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen’in şehre geldiğini ve toplantı yaptıklarını belirten Başkan Güngör, ilgili istişarelerin ardından bu konuda yapılacakları net bir şekilde ortaya koyduklarını ifade etti.

KANUNUN İSTEDİĞİ BELGELER DIŞINDA BELGE İSTENMEYECEK

Orta hasarlı binaların ruhsatlarının verilmesini yönelik yetkinin ilçe belediyelerinde olduğunun da altını çizen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör şöyle konuştu, “Açıkladığımız şartları yerine getiren bina sahipleri güçlendirme projeleriyle ilgili belediyeye müracaat edip ruhsatlarını alabilecek. Birincisi kat malikleri kanununa tabi oldukları için öncelikle 4/5 oranında çoğunluğun sağlanması ve karar alınması gerekmektedir. İkinci husus ise; İmar kanunun 21. 22. Maddelerinde öngören şart ve şekillere göre güçlendirme projelerini hazırlayacaklar ve ilgili ilçe belediyesini müracaat edecekler. İlçe belediyelerimizle tam mutabakat sağladık, kanunun istediği belgeler haricinde farklı belge istemeyecekler.

TASARIM GÖZETMENİ YERİNE ÜNİVERSİTELERDEN YARARLANILACAK

Burada en önemli hususlardan biri ‘Tasarım Gözetmeni’ sorunuydu. Türkiye’de sınırlı sayıda olduğu belirtilen Tasarım Gözetmeni şartını Bakanlığımız kaldırdı. Herhangi bir üniversitede en az yüksek lisans yapmış, öğretim görevlisi veya öğretim üyesi sıfatına haiz birinden de hizmet alarak bu hizmeti yerine getirebilir şartı getirildi. Bu önemli olan sorun düzenlemeyle aşılmış oldu. Bu düzenleme 27 metre yükseklikteki ya da 9 katlı ve üzerindeki binalar için geçerlidir. Yapı denetimle de görüşülecek, güçlendirme projeleri ilgili belediyeye verilecek ve eksik bilgi ve belgeler varsa kat maliklerine 15 gün içerisinde bilgi verip tamamlamasını isteyecek. Ruhsatı ise 1 ay içerisinde vermiş olacak. 

ORTA HASARLI BİNALARA YAPI KULLANMA İZNİ VERİLECEK

Güçlendirme ruhsatı alanlar, çalışmaları tamamlandığı yapı kullanma izni alacaklar. Yapı kullanma izni verildiğinde de belediyeler ilgili yerlere bilgi vermiş olacak. Örneğin Tabu kütüğüne orta hasarlı olarak kayıtlı olan bina, yapı kullanma izni bildirildiğinde tabu kütüğüne işlenmiş olacak ve orta hasarlı ibaresi kalkmış olacak. Orta hasarlı binalara yönelik güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmak ve yıkılıp hak sahipliği haklarından faydalanmak isteyenler haricinde işlem görmeyen yapılar 1 yıl içerisinde yıkılmak zorundadır. Kanuna göre 6 ay uzatma imkanı var ama sonuçta işlem görmezse yıkılacaktır.” 

UYGUN OLMAYAN ALANLAR BİLİM ADAMLARININ RAPORUNU BEKLEYECEK

Uygun olmayan alanlardaki orta hasarlı binaların durumu ve uygun olmayan alanların son durumuyla ilgili de sorulan soruya cevap veren Başkan Güngör, “Uygun olmayan alanlarla ilgili çalışmalar devam ediyor ve önemli mesafeler kat ettik. Bilindiği üzere belediyemizin hemen karşısında yapılan ön çalışmalarda farklı bir durum çıkmıştı fakat daha detaylı yapılan çalışmalarda zeminin el verdiği ölçüde yapı yapılacağını belirtmiştik. Zemin +3 ve 4 olacak şekilde hem Azerbaycanlı kardeşlerimizin hem de emlak konutumuzun çalışması devam ediyor. Uygun olmayan diğer alanlarla ilgili de bilim adamlarının detaylı araştırmasının ardından karar verilecek.” açıklamasında bulundu.