Yazar Avcı, Teknoloji ve Edebiyat İlişkisini Anlattı Yazar Avcı, Teknoloji ve Edebiyat İlişkisini Anlattı

Kahramanmaraş Kalesi, Asur ve Hititler döneminden beri kesintisiz bir şekilde iskan edilen, günümüz kent merkezinin en eski yerleşimlerinden biridir.

DULKADİROĞULLARI BEYLİĞİ VE MÜZELEŞEN GEÇMİŞ

Dulkadiroğulları Beyliği, kalenin kadim geçmişini 14. yüzyıldan itibaren ileri görüşlülük ve medeniyet tasavvuruyla birleştirerek bölgenin antik eserlerini burada toplamış ve sergilemiştir. Bu özellik, Kahramanmaraş Kalesi'ni Türk Müzecilik tarihindeki en eski örneklerden biri yapmaktadır.

Maras-Aslani-1886

MARAŞ ASLANI: TARİHLE DOLU BİR YOLCULUK

yüzyılın sonuna kadar kale girişinde Hititler dönemine ait bir çift kapı aslanı göze çarpmaktaydı. 1883'te İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne taşınan ve 2013'te Kahramanmaraş Müzesi'ne yerleştirilen Maraş Aslanı, üzerindeki metin ile şehrin antik dönemine dair önemli bilgiler sunmaktadır.

Osten-Maras-Kalesi

KAHRAMANLIK DESTANI: FRANSIZ İŞGALİ VE DİRENİŞ

Kahramanmaraş Kalesi, binlerce yıl boyunca sürekli el değiştirmiş, ancak özellikle Fransız işgalcilerin dikkatini çekmiştir. 27 Kasım 1919 gecesi Fransız işgalciler, İngilizlerden devraldıkları şehri ele geçirerek kaleden Türk Bayrağı'nı indirip kendi bayraklarını dikmişlerdir. Ancak, Maraş halkı bu durumu kabullenmemiş ve bir gün sonra kaleye hücum ederek düşman bayrağını indirip Türk bayrağını sonsuza dek dalgalandırmıştır.

KAHRAMANMARAŞ KALESİ: KURTULUŞ MÜCADELESİNİN SEMBOLÜ

Bugün Kahramanmaraş Kalesi'nde kapı aslanları değil, kurtuluş mücadelesinde korkusuzca savaşan kahraman bir halkın anısı yücelir. Bu kale, sadece bir yapı değil, aynı zamanda tarihin tanığı ve direnişin simgesidir.

MarKibris2Eski

Kaynak: Kanal 46