Seçim üzerinden geçen 100 günlük sürede şehre yapılan hizmetler değerlendirildi.

Ak Parti İl Başkanlığınca düzenlenen “Seçimin ardından 100 gün” temalı basın toplantısında şehre yapılan yatırım ve görüşmelerin tüm detayları en ince ayrıntısına kadar kamuoyuyla paylaşıldı.

TMO Başmüdürlük, Et ve Süt Kurumu ile Tusaş yatırımlarının istihdama ve şehre büyük bir katkısının olacağı vurgulandı.

Kahramanmaraş’ta seçimin üzerinden 100 gün geçmesinin ardından, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri şehre hesap verdi. Seçimlerin ardından 100 günde yapılan proje, yatırım, görüşme ve hizmetleri Tarım ve Orman Komisyon Başkanı Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi 4 milletvekili, Büyükşehir Belediye Başkanı ve İl Başkanı ile basın karşısında değerlendi.

30 BİN 423 KONUT İNŞAATININ İHALESİ GERÇEKLEŞTİ

Prof. Dr. Kirişçi, toplantıda hem siyasi birlik mesajı verdi, hem de birliğin şehre kattığı değerleri anlattı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda basın mensuplarının soruları da net bir şekilde karşılık buldu. Toplantının başında şehrin barınma ihtiyacı ele alındı. 19 bin 418 konutun ihalesinin gerçekleştiğini ve inşaatların hızla yükseldiğini vurgulayan Kirişçi inşaatı devam eden konut sayının hayırseverlerin ve uygulamada olan 37 proje ile birlikte 30 bin 423 konuta çıktığını dile getirdi. 32 bin 764 konut sahibinin yerinde dönüşüm için müracaat ettiğini, 10 bin 139 köy evi ve bin 570 ahır ihalesinin yapıldığını 637’sinin ise temelinin atıldığını ifade etti.

MODERATÖR İL BAŞKANI GÖRGEL OLDU

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ak Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Fırat Görgel süreci değerlendirerek birlik ve beraberliğin şehre hizmet olarak döndüğünü söyledi.

yeni-kahramanmaras-sadece-ulkemizin-degil-dunyanin-gozde-sehirlerinden-olacak

Şehirdeki tüm ziyaretleri, ziyaretlerden edinilen kazanımları tek tek basın mensuplarıyla paylaşan TBMM Tarım ve Orman Komisyon Başkanı Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kahveci’nin yaptığı açıklamalardan satır başları..

Kahramanmaraş'ta orta hasarlı konutların güçlendirme çalışmalarına başlandı Kahramanmaraş'ta orta hasarlı konutların güçlendirme çalışmalarına başlandı

HAYVAN VE YEM DESTEĞİ

21 Bin 812 işletmeye 31 Milyon 848 Bin TL değerinde 3 Bin 981 ton bir başka ifadeyle 79 Bin 620 çuval hayvan yemi ayni olarak dağıtılmıştır. Büyükbaş da hayvan başına 500 TL küçükbaş de hayvan başına 50 TL olmak üzere toplam 148 Milyon 39 Bin 450 TL nakdi yem yardımı yapılmıştır. Arıcılarımız için ise 7 Milyon 147 Bin 156 TL bedelle 423 Bin 912 kg şeker ücretsiz dağıtılmıştır.

15 BİN 489 KÜÇÜKBAŞ DAĞITILDI BÜYÜKBAŞLAR İSE DAĞITILACAK

Göçerlerimiz için 21 Milyon TL bedelle sıvat, hayvan çadırı, çoban çadırı, çobançantası dağıtımı yapılmış ve meralara gölgelikler inşa edilmiştir. Telef olan hayvanlarla ilgili 15 Bin 489 küçükbaş hayvanın tamamı ayni olarak dağıtılmış,  Bin 768 büyükbaş hayvanın dağıtım planlaması ise devam etmektedir. Aynı şekilde 163 arı yetiştiricimize 6 Milyon 438 Bin TL değerinde ana arı ve arılı çıta teslim edilmiştir. Kahramanmaraş’ımıza bugün itibari ile 999 Milyon 174 Bin 67 TL tarımsal destekleme ödemesi yapılmıştır.

YIKILAN TÜM BİNALARIN HARFİYATLARI KALDIRILDI

925 makine ve ekipman 1.997 personel ile arama kurtarma ve enkaz kaldırma faaliyetleri yürütmüştür. 55 gün gibi kısa bir sürede yıkılan tüm binaların enkazı kaldırılmıştır. 27 adet içme suyu sondaj kuyusu açılarak toplam 800 litre/s debili içme suyu teminini sağlamıştır. Sulama Kooperatiflerine ait depremde zarar gören 93 adet sulama kuyusunun bakım ve onarımı yapılmıştır. Depremde zarar gören Klavuzlu ana kanalı sulama kanalları, baraj ve göletlerimiz de gerekli bakım çalışmaları 55 gün gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Depremde zarar gören ve 200 Bin dekar tarım arazisinin sulama suyunun kaynağı olan Kartalkaya barajında bakım ve onarım çalışmaları 3 aylık bir sürede inşallah tamamlanmış olacaktır.

HAYIRLI OLSUN ZİYARETLERİMİZDE GÜNDEMİMİZ ŞEHRİMİZ OLMUŞTUR

Gerek kabullerin gerekse ziyaretlerin öncesinde özelde kentimizi genelde ise depremde ağır zarar gören il ve ilçeleri ilgilendiren konularda kapsamlı çalışmalar yapılmış, bunlar raporlaştırılmış ve bilgi notlarına dönüştürülmüştür. Sadece sorunların gündeme getirilmesi ile yetinilmemiş, aynı zamanda da ürettiğimiz çözümler ve bu çözümlere ilişkin her türlü doküman ilgililere sunulmuştur. Örneğin; Deprem bölgesinin 11 il yerine “4 İl ve Gaziantep’in 2 ilçesiyle sınırlandırılması, Mücbir sebep halinin uzatılması, Yerinde dönüşüm uygulaması, EK MTV ödemesinde ilimizin de içinde yer aldığı illere istisna uygulaması, Kamu görevlilerine lojman yapılması gibi taleplerimiz karşılık bulmuştur.

ŞEHRİMİZİN SANAYİSİ İÇİNDE GAYRET GÖSTERİYORUZ

Kahramanmaraş’ımızda sanayi sicil bilgi sistemine kayıtlı 1.921 adet imalat sanayi işletmesi mevcuttur. Bu işletmelerin 75 adedi büyük ölçekli, 188 adedi orta ölçekli, 439 adedi küçük ölçekli 1.219 adedi ise mikro ölçekli işletmelerdir. İlimizde imalat sektöründe yaklaşık 72 Bin 545 kişi istihdam edilmektedir. Kahramanmaraş’ımızda halen tekstil, çelik tencere ve kuyumculuk olarak sıkışmış sanayiinin, çeşitlendirilmesi bir zaruret haline gelmiştir.

ŞEHRİN İHRACAT DURUMU

Gıda konusunda ülkenin bilinen markalarının yatırım kararlarında; alternatif yerler arasında Kahramanmaraş’ımız ilk sıralarda bulunmaya başlamıştır. 2022 yılı ihracatımız 1 Milyar 411 Milyon 262 Bin 427 USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın sektörel dağılımına baktığımızda; İmalat: 1 Milyar 331 Milyon 800 Bin 271 USD (%94,37’si), Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık: 57 Milyon 84 Bin 100 USD (%4,04’ü),Kahramanmaraş’ımızın 2023 yılı (Ocak-Temmuz) ihracatı 522 Milyon 606 Bin 414 USD olarak gerçekleşmiştir.

İhracatın sektörel dağılımına baktığımızda; İmalat: 495 Milyon 576 Bin 900 USD (%94,83’ü), Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık: 14 Milyon 420 Bin 596 USD (%2,76’sı)…

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN YATIRIMLARI

Üretim, Ağaçlandırma, Orman Bakımı ve Fidan Üretimi için orman köylülerine 45 Milyon TL ödeme yapılmıştır. ORKÖY faaliyetleri olarak; 763 aileye toplam 51 Milyon TL Orköy Kredisi ödemesi yapılmıştır. Ahir dağı mevkiinde Millet Ormanı yapılacak, Projelendirilmesi tamamlanmış olup 4 Milyon 375 Bin TL’lik kısmı önümüzdeki günlerde ihale edilecektir. İlimizde toplam 104 km yeni orman yolu yapılmış, yatırım tutarı 26 Milyon TL’dir.  Depremde zarar gören ve yıkılan Orman Bölge Müdürlüğü ve 2 adet Orman İşletme Müdürlüğü binası için ihalesi yapılmış olup sözleşme aşamasında ve yatırım tutarı 282 Milyon TL’dir.  Pazarcık ve Narlı İşletme şeflikleri idare binaları ve lojmanları ihale edilerek yer teslimi yapılmış, yatırım tutarı 75 Milyon TL’dir.

DEVLET SU İŞLERİNİN YATIRIMLARI

Devlet Su İşleri olarak afet sonrası hiçbir projemiz hız kesmemiştir.

Kısık Projesi: Kahramanmaraş İl merkezi, Türkoğlu ve Pazarcık İlçelerinin, içmesuyu problemini çözecek olan Kısık Barajının ihalesi (10 Temmuz 2023) gerçekleştirilmiştir. Projenin toplam maliyeti 3,4 milyar TL.  

2024 Sulama Sezonunda, Adatepe Sulaması kapsamında; Afşin-Elbistan Ovasında 97 bin dekar, Klavuzlu Sulaması kapsamında; Türkoğlu Sağlık Ovasında 180 Bin dekar olmak üzere ilimizde toplam 277 bin dekar tarım alanını ilk kez suyla buluşturacağız.

Sulama Projeleri: Karakuz Projesi, Afşin İlçemizde tamamlandığında 131 Bin dekar tarım arazisinin sulu tarıma geçmesini sağlayacak toplam maliyeti 3 Milyar TL olan projede baraj inşaatına başlanılmıştır.

Kartalkaya Sulama Projesi, Narlı Ovamızda sulama maliyetini düşürecek, basınçlı modern sulama sistemleri yenilenmesi işinde proje çalışmaları tamamlanmış ihale çalışmalarına başlanılmıştır, işin maliyeti 3 milyar TL.

Afşin, Ekinözü ve Elbistan ilçelerimize yıllık 23 milyon metreküp içme suyu sağlayacak, Afşin- Elbistan İçmesuyu İsale Hattında, kalan 110 km hattı Yatırım Programına alarak ihale çalışmalarına başlanılmıştır ve işin maliyeti yine 3 milyar TL.

Geben Barajı ve Sulaması, tamamlandığında 39 bin dekar tarım arazisinde modern sistemleri ile sulu tarım yapma imkanı sağlayacak, 1 milyar TL maliyetli işin çalışmaları hız kesmeden devam etmekte ve 2024 yılı sonunda bu projemiz de hizmete alınmış olacaktır.

DSİ tarafından açılan 27 adet sondaj kuyusunun içme suyu şebekesine bağlanması için yatırım programına alınan 150 milyon TL maliyetli işin ihalesi tamamlanmış, önümüzdeki hafta inşaat çalışmalarına başlanacaktır.

ET VE SÜT KURUMUNDA 2000 BİN KİŞİ DOLAYLI İSTİHDAM EDİLECEK

En önemli regülasyon kurumlarından olan Et ve Süt Kurumu modern bir kombinayı tesis edecektir. Kombinanın yapımına 2024 yılında başlanılacak olup 2026 yılında yatırım tamamlanacaktır. Proje tutarı bugünkü rakamlarla 400 Milyon TL’dir. Bu yatırımla Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Osmaniye, Adana illerine de hizmet edecektir. Son teknolojiyi içeren, ürün işleme, paketleme ve kesimin yapılacağı bu tesiste, doğrudan 200 kişinin, dolaylı olarak 2 bin kişinin istihdamı sağlanacaktır.

TOPRAK MAHSÜLLERİ OFİSİ BAŞMÜDÜRLÜĞÜ ŞEHRE KAZANDIRILDI

Toprak Mahsulleri Ofisi Kahramanmaraş Ajans Amirliği 13.02.2023 tarihinde Ajans Amirliği statüsünden Başmüdürlük statüsüne dönüştürülmüş olup; Elbistan Ajans Amirliği Kahramanmaraş Başmüdürlüğüne bağlanmıştır. Kahramanmaraş Başmüdürlüğümüz merkezde Pazarcık, Türkoğlu, Çağlayancerit, ilçelerine, Elbistan Ajans Amirliğinde ise Nurhak, Afşin, Göksun ve Ekinözü üreticilerine hizmet vermektedir.

2023 Alım Faaliyetleri; Buğday ve arpa alımı 57 Bin 124 ton karşılığında 131 Milyon 300 Bin 277 TL ödenmiş vadesi geldiğinde 45 Milyon 665 Bin 656 TL ödenerek toplam 176 Milyon 965 Bin 933 TL ödenecektir.

TUSAŞ YATIRIMINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Uçak parçaları üretmek üzere Kahramanmaraş’ımızda yatırıma başlamıştır. Türkoğlu OSB’de yaklaşık 5 Bin m²’lik alanda tesis kiralanarak tesisin yerleşim planları hazırlanmıştır. Tesis yerleşim planının TUSAŞ altyapısına uygun hale getirilmesi için gerekli tadilat işleri ihale edilmiş olup tesis ekim ayı itibarıyla hizmete açılacaktır.  Tesiste kullanılacak olan cihazlar sipariş edilmiş olup bu cihazlar gelinceye kadar TUSAŞ mülkiyetinde bulunan 2 adet cihazın kurulumu tesise monte edilecek ve ekim ayı itibarıyla deneme üretimlerine başlanılacaktır. İstihdam edilecek mühendis, teknisyen ve yardımcı personel; ilan yöntemiyle Kahramanmaraş’ımızdan istihdam edilmiş olup personeller şuan TUSAŞ Ankara tesislerinde eğitim görmektedir. OSB’ye ilaveten; büyük bir tesis kurulumu için havalimanı civarında arazi çalışmaları başlatılmış ve yaptığımız toplantılar sonucu alternatif alanlardan biri uygun görülerek arazi tahsisi için resmi yazışmalar başlatılmıştır.

DEPREMİN OKULLARA ETKİLERİ

Depremde 19 Okulumuz yıkılmış, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce, 12 okulumuza acil yıkılacak, 64 okulumuza ağır hasarlı, 72 okulumuza orta hasarlı, 426 okulumuza az hasarlı, 395 okulumuza hasarsız raporu verilmiştir. Az hasarlı ve hasarsız raporu verilen 821 okulumuzun tadilat, bakım ve onarımları yapılarak eğitim öğretime hazır hale getirilmiştir. Acil yıkılacak olan okul ve kurumlarımız yıkılmış, ağır hasarlı olan okullarımızın yıkım çalışmaları devam etmektedir.

HAYIRSEVERLERLE YAPILAN PROTOKOLLER

Pazarcık ilçemizde; Beşiktaş Jimnastik Spor Kulübü ile Payamlıbağ Musalar Beşiktaş İlkokulu 4 Derslik, Harun Yıkıcı ile Kadiroğulları Ortaokulu 24 Derslik, Turgay Yıkıcı ile Arzu Yıkıcı Anaokulu 4 Derslik, 
Dulkadiroğlu İlçemizde;  Key Holding ile Fatih İlkokulu 24 Derslik, Ayşe Hurşitoğlu ile Ayşe ve Mehmet Hurşitoğlu İlkokulu 12 Derslik (Turan İlkokulu Yerine)

Onikişubat İlçemizde; Onikişubat Belediyesi ile Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi 24 Derslik

Türkoğlu İlçemizde; NARTESK ile Çakallı Hasan Ağa Mehmet Narlı İlkokulu 12 Derslik, 

Bakanlıkça İhalesi Yapılan Okullar (10 okul 80 derslik), Milli Eğitim Bakanlığımızca 2023/2024 Eğitim Öğretim döneminde acil ihtiyaç duyulan 10 okulumuzun toplam 80 derslik (hafif çelik) ihaleleri yapılmıştır. Bu okullarımız; Elbistan Gücük İlkokulu 8 Derslik, Türkoğlu Sarılar Mahallesi 8 Derslikli 3 ilkokul, Türkoğlu Kılılı Mahallesine 8 Derslikli 3 ilkokul, Türkoğlu Uzunsöğüt Mahallesine 8 Derslikli ilkokul, ilçe merkezine 8 derslikli 2 ilkokul. Bakanlıkça İhale Aşamasındaki Okullar (22 okul ve 326 derslik) 

Milli Eğitim Bakanlığımızca 2023/2024 Eğitim Öğretim döneminde acil ihtiyaç duyulan 22 okulumuz toplam 326 derslik programa alınmış ihale aşamasındadır. Bu okullarımız; Andırın Şehit Tacettin Çeribaş Anadolu Lisesi (Yık-Yap) 12 Derslik, Çağlayancerit Düzbağ Yeşiloba İlk ve Ortaokulu (Yık-Yap) 12 Derslik, Dulkadiroğlu Yahya Kemal Mahallesi İlkokulu 16 Derslik, Dulkadiroğlu Osman Bey Mahallesi İlkokulu 12 Derslik, Elbistan Şehit Er Ali Beyaz İlkokulu / Ortaokulu (Yık-Yap) 12 Derslik, Cumhuriyet Mahallesi İlkokulu 12 Derslik, Şehitler Anadolu Lisesi (Yık-Yap) 16 Derslik, Pazarcık Narlı 26 Ocak İlkokulu (Yık-Yap) 12 Derslik, Pazarcık Gazi İlkokulu-1 (Yık-Yap) 12 Derslik, Gazi İlkokulu-2 (Yık-Yap) 12 Derslik, Türkoğlu Şehit Niyazi Ergüven İlkokulu (Yık-Yap) 16 Derslik, Türkoğlu Cumhuriyet Mahallesi İlkokulu 12 Derslik, Türkoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi-2 (Yık-Yap) 16 Derslik, Türkoğlu Anadolu Lisesi (Yık-Yap) 16 Derslik, Türkoğlu Adnan Menderes Anadolu Lisesi (Yık-Yap) 16 Derslik, Türkoğlu Gaziosmanpaşa Ortaokulu(Yık-Yap) 16 Derslik, Afşin Efsusturan Mahallesi Anaokulu 8 Derslik, Afşin Pınarbaşı Mahallesi Anaokulu 8 Derslik, Tepebaşı (Kümbet) Mahallesi Anaokulu 4 Derslik, Nurhak Cumhuriyet Anaokulu (Yık-Yap) 4 Derslik, Onikişubat Tekir Mahallesi Anaokulu 4 Derslik, Pazarcık Mehmet Emin Arıkoğlu Mahallesi Anaokulu 8 Derslik.”

Editör: İsa Aslantaş