Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) öncülüğünde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve 22 üniversite işbirliğiyle "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nı güncelleme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu, bu çerçevede önemli bir rol üstleniyor.
Platformda, üniversitelerin ilgili birimlerinden 100 bilim insanı ve 90 araştırmacı ile bursiyerden oluşan ekip, yaklaşık 10 aydır 19 farklı noktada, 128 diri fay üzerinde çalışmalar yürütüyor. Bu araştırmalar, Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi (P/SISMOTÜRK) kapsamında gerçekleştiriliyor.
PAZARCIK'TAKİ ÇALIŞMALAR YAKINDAN İNCELENDİ
TÜBİTAK Başkanı Mandal ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat 2023'teki 7,7 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Pazarcık'ta yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Mandal, yaşanan felaketin etkilerini unutmadan, geleceğe yönelik bilim temelli çözümler üretmek için aralıksız çalıştıklarını vurguladı.
İLK KEZ GERÇEKLEŞİYOR
Mandal, diri faylar veya fay segmentleri üzerinde yürütülen paleosismolojik çalışmalarla "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nın güncelleneceğini belirtti. 2025 yılı sonuna kadar tüm aktif fay hatlarının paleosismolojik haritalarının tamamlanarak kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu. Bu kapsamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır başkanlığında, AFAD, MTA ve diğer ilgili kurumların yetkilileri ilk kez bir araya geldi. Mandal, bilimsel temelli önlemler almanın önemine dikkat çekerek, iklim değişikliğiyle birlikte depremler gibi doğal afetlerin tetiklenme olasılığının arttığını ifade etti.
YENİ FAY HATLARI KEŞFEDİLİYOR
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, proje kapsamında Narlı fayında başlattıkları çalışmalarda iki hendek açtıklarını ve 6 Şubat 2023 depremlerinde Narlı fayının kırılmadığını, ancak yeni bir fay hattının ortaya çıktığını tespit ettiklerini belirtti. Bu yeni fay hattının Doğu Anadolu Fayına bağlı olduğunu düşündüklerini söyledi. "Depremle birlikte fayın hareketinin nasıl olduğunu görebiliyoruz. Bu harekete baktığımızda buradaki hareketin Narlı fayının hareketiyle çok fazla uyuşmadığını saptadık," diyen Sözbilir, bu yeni fay hattının önemine vurgu yaptı.