Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından Malatya'da konut inşaatının hızla artması, inşaat sektöründe nitelikli işçi bulma sorununu beraberinde getiriyor.

Özel Pozitif Çocuk Kreşi'nden farkındalık etkinliği! Özel Pozitif Çocuk Kreşi'nden farkındalık etkinliği!

İnşa ve imar çalışmalarının hızla sürdüğü kentte, özellikle sıva, kaynak ve boya ustası gibi nitelikli elemanlara olan talep, işverenleri zor durumda bırakıyor.

KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI DEVAM EDİYOR

Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, 6 Şubat depremlerinin ardından başlayan kalifiye eleman sıkıntısının artarak devam ettiğini belirtiyor.

Bu durumun devam etmesi halinde, yeni yıl sonrasında 100 bin TL maaşla çalıştıracak usta bulmanın mümkün olmayabileceğini ifade ediyor.

usta-maaslari

60-70 BİN TL MAAŞLA USTA BULMA ZORLUĞU

Bülbüloğlu, 10 ay geçmesine rağmen 60-70 bin TL maaşla çalıştıracak usta bulamadıklarını vurgulayarak, "Malatya, depremler nedeniyle ciddi bir barınma ve işyeri sorunu yaşarken, aynı zamanda TOKİ tarafından rezerv alanlarındaki kalıcı konutlar için başlatılan çalışmalar da devam ediyor. Bu süreçte inşaatlarda çalışacak usta bulma noktasında ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Sıva, duvar, boyacı ustalığı gibi mesleklerde 60-70 bin TL maaşla çalıştırılacak usta bulma noktasında ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz" dedi.

ENDİŞELENEN USTA MAAŞLARI: 100-150 BİN TL

Yeni sezonun başlamasıyla birlikte usta maaşlarının 100-150 bin TL'ye ulaşabileceğinden endişe duyduklarını belirten Bülbüloğlu, "Yerinde dönüşümler, orta hasarlı binaların tadilatları ve TOKİ konutlarındaki yeni etap çalışmalarının üst üste gelmesi, usta maaşlarının ciddi bir şekilde artmasına neden olabilir. Bu konuda yetkililerden ilgi bekliyoruz. El emeği ile çalışan ustalarımızı savunuyoruz, ancak aynı zamanda vatandaşlarımızın da durumu düşündüğümüzde, önlem alınmazsa özellikle yerinde dönüşüm konusunda ciddi sıkıntılara yol açabileceğini düşünüyoruz" şeklinde konuşuyor.

Editör: İsa Aslantaş