‘Sanayi ve teknoloji hamlesinin mimarı şehre veda etti’ haberini okurken aklıma Necip Fazıl üstadın bir siyasetçiyi resmettiği Süleymanname adındaki şiiri geldi:

Böyleyken ustasın gözbağcılıkta;
Cüceler sirkinin baş Herkülüsün!

Aşağıda delilleriyle ortaya koyduğumuzda, başkaları tarafından yapılan işlerin nasıl adeta bir illüzyonist hüneriyle mimarımıza mal edildiğini görecek ve eminim dönüp bu şiiri tekrar okuma isteği duyacaksınız. 

İsterseniz haber içeriğindeki ALGI ile gerçekte varolan OLGU’yu karşılaştıralım da son kararı siz verin.

Habere göre, Mimarımız ‘Sanayi’ alanında ne tür hamleler yapmış(!) mesela, ona bir bakalım.  

Habere/yoruma kalırsa, mimarımız başka bir ilde mühendis olarak çalışıyorken bilmediği muhtemelen daha önce hiç görmediği Kahramanmaraş’ta hem KTİOSB hem de KAGİOSB’yi imar etmiş! Halbuki aşağıda sunulan resmi verilere göre, mimarımızın bu OSB’leri imar etmek şöyle dursun, ‘çorbada benim tuzum da var!’ diyebileceği bir katkısının olması imkansız.

-              Tomsuklu OSB(KTİOSB)’nin web sitesine göre, kuruluş protokolünün bakan tarafından imzalanma tarihi: 11.05.2015. Dönüp bu kez Resmi Gazete’ye bakıyoruz; Mimarımızın Kahramanmaraş’a atanma tarihi 9.4.2022. Yani! Mimarımız, Tomsuklu OSB kurulduktan 7 yıl sonra  il müdürü olmuş, dolayısıyla OSB’nin imarı ile hiçbir ilgisi olamaz.  

 

Sırası gelmişken ifade etmemiz gerekir ki, Osb kuruluşları öyle bir kişiye izafe edilebilecek süreçler içermez. Detayı (https://www.maraspusula.com/tekstil-ihtisas-osbnin-kurulus-hikayesi) linkinde anlatıldığı gibi Tomsuklu OSB konusunda ilk fikri biz ortaya attık ve her seferinde karşımıza bir engel çıktı, çıkan bu engellerden sonra farklı bir yol önerisi ile konuyu tekrar tekrar gündeme taşıdık. Nihayetinde sanayicimiz konuyu sahiplendi, sonrasında siyasi aktörler devreye girdi, başta Valimiz Sn.Şükrü KOCATEPE olmak üzere birden fazla aktörün büyük çabasıyla OSB kuruldu ve  bugünkü aşamaya gelindi.

-              Kahramanmaraş Gıda ihtisas OSB (KAGİOSB)

‘Kadir Uysal, Kahramanmaraş’ın gıda sektörünü güçlendirmek için önemli bir adım daha attı’ denilerek Kahramanmaraş Gıda ihtisas OSB'nin mimarı olduğu ifade ediliyor ki, bunun da gerçekle hiçbir ilgisi yok. OSB’nin web sitesindeki bilgilere göre, Gıda OSB’nin kuruluş tarihi  2018. Dönüp tekrar mimarımızın Kahramanmaraş’a atanma tarihine bakıyoruz, 9 nisan 2022. Buna göre, Gıda OSB kurulduğu tarihte mimarımız henüz şehre teşrif etmemiş. (https://sp.sanayigazetesi.com.tr/listing/kahramanmaras-gida-ihtisas-osb/)

Gıda OSB’nin bir mimarı varsa bu da tartışmasız dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Mehmet Fatih ERKOÇ beyefendidir.  Bu hakkı da teslim edelim.

Haberde yapılmış denilen diğer işlere gelince;

Türkoğlu KSS’nin imarı ile de mimarımızın bir ilgisi bulunmuyor. Türkoğlu KSS’deki işyerlerinin  ihalesi mimarımızın başlamasından sonraki bir tarihte (19 Temmuz 2022 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca)  ihale edildiği doğrudur, ancak bu tür ihalelerin yapılabilmesi için buna dair harcırahın bir yıl önceden bütçeye ilave edilmesi zorunludur. Dolayısıyla bu konunun da mimarımızla bir ilgisinin bulunmasına imkân yok.

Diğer taraftan, Göksun Küçük Sanayi Sitesi’nde yerinde dönüşüm çalışmaları ve Pazarcık’ta yapılan  işyerleri mimarımız döneminde yapılan işler ancak, Malatya ve Hatay’da da olduğu gibi onlar da tamamen devletimizin deprem kapsamında yaptığı işler.

 ‘Teknoloji’ alanına gelince durum daha da vahim: mimarımızın karnesinin bu alanı da sıfırlarla dolu.

‘Teknoloji’ denince en basit anlamda sanayicimizin üniversite ile buluşturulması, varsa işbirliğinin güçlendirilmesi, işbirliklerinin Arge Merkezleri, TEKNOKENT benzeri yapılarla kurumsal hale dönüştürülmesi, bunun yanında TUBİTAK, Teknogirişim, Teknoyatırım, SANTEZ vb projelerle sanayi altyapısının güçlendirilmesi anlaşılır.

Hatırlatmakta fayda var, 2010 yılında il müdürü olarak göreve başladığımız zaman Kahramanmaraş ilinde Arge Merkezi, Tasarım Merkezi ve Teknokent   namına hiçbir şey yoktu. İl müdürü olarak görev yaptığımız dönemde ne yapılmış diye Bakanlık sitesine girip baktığımızda;

13 adet ARGE Merkezi,

1 adet Tasarım Merkezi,

1 adet Teknokent kurulduğunu,             

İl Müdürlüğümüzce 3 adet Proje yürütüldüğünü görüyoruz. (Veriler Sanayi ve teknoloji Bakanlığının web sitesinden alınmıştır.)       

Çevre illerle karşılaştırdığımızda bizim dönemimizde yapılan çalışmanın değeri çok daha iyi anlaşılacaktır. Bu sayılar ARGE Merkezi, Tasarım Merkezi, Teknokent olmak üzere sırasıyla Gaziantep’te 12-1-2; Malatya’da 4-1-1; Hatay 3-1-2.

Mimarımızın karnesine bakıyoruz, işte onun döneminde yapılanlar(!):

Arge Merkezi             0 adet,

Tasarım Merkezi         0 adet,

Teknokent                  0 adet.

            Proje sayısı                 0 adet

Veriler ortada, sanayi ve teknoloji hamlesi olarak küçük de olsa atılan tek bir adım yok. Olmayan hamlenin mimarından bahsetmek de her türlü izahtan varestedir vesselam.

Dip Not: Teknolojik hamle dendiği için bir hakkı teslim etmeden geçemeyeceğim. Arge Merkezlerinin kurulmasında bizim çalışmalarımızın etkisi yadsınamaz. Ancak bu konuda aslan payı firmalara danışmanlık hizmeti veren Sayın Sefa ÖNGEL beyefendiye aittir. Hatta eğer birisine sanayi ve teknoloji hamlesinin mimarı denilecekse bu isim tartışmasız Sefa ÖNGEL olmalıdır.