Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, bakanlığının faaliyetleri, projeleri ve hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
İşte, Bakan Uraloğlu'nun dikkat çeken ifadeleri:
198 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM VE KATKI
Bakan Uraloğlu, son 21 yılda bakanlık bünyesinde gerçekleştirdikleri 198 milyar dolarlık yatırımın, uluslararası döviz emtia fiyatlarını dikkate alındığında bugünkü varlık değerinin 250 milyar dolar olduğunu belirtti.
Bu yatırımların 42 milyar dolarlık bölümünün Kamu Özel İşbirliği Projeleri kapsamında hayata geçirildiğini ifade etti.
2053 HEDEFLERİ VE STRATEJİK PLANLAR
Bakan Uraloğlu, Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı, 12'nci Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program doğrultusunda 2053 hedeflerine odaklandıklarını vurgulayarak, demiryolu ve haberleşme sektörlerine ağırlık vererek yatırımlarını sürdüreceklerini açıkladı.
Bu çerçevede, iltisak hattı uzunluğunu 2028 yılına kadar 663 kilometreye çıkartmayı planladıklarını belirtti.
TAMAMLANAN PROJELER VE BAŞARILAR
Bakan Uraloğlu, demiryolu projelerinde 10 bin 948 kilometrelik ağı 13 bin 919 kilometreye çıkarttıklarını, havayolu projelerinde aktif havalimanı sayısını 26'dan 57'ye yükselttiklerini ve toplam yurtdışı uçuş noktasını 150'den 343'e çıkardıklarını açıkladı.
Denizcilikte uluslararası liman sayısını 152'den 190'a çıkarttıklarını belirten Bakan Uraloğlu, haberleşmede mobil abone sayısını 23 milyondan 91 milyonun üzerine çıkardıklarını ve fiber hat uzunluğunu 81 bin 304 kilometreden 536 bin kilometreye çıkardıklarını ifade etti.
DEVAM EDEN PROJELER VE ŞEHİR İÇİ RAYLI SİSTEMLER
Bakan Uraloğlu, şehir içi raylı sistem taşımacılığına verdikleri destekle ilgili bilgi verirken, 12 ilde toplam 922 kilometre şehir içi raylı sistem hattının işletildiğini ve bunun 395 kilometresinin bakanlık tarafından yapıldığını açıkladı.
İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Konya'da toplam 119,5 kilometrelik kent içi raylı sistem hattının yapımının devam ettiğini belirtti.
YENİ PROJELER VE ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ
Bakan Uraloğlu, yeni projeleri de duyurarak, Erzurum-Kars güzergahında bölgesel turistik tren seferlerini başlatacaklarını, Çeşmeli-Kız Kalesi otoyol çalışmalarını hızlandıracaklarını ve Akdeniz sahil yolunun yapım çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, Çanakkale Köprüsü'nün yıl içinde 23 defa ödüle layık görüldüğünü paylaştı.
İNOVATİF ÇALIŞMALAR VE GELECEK VİZYONU
Bakan Uraloğlu, bakanlığının öne çıkan çalışmaları arasında, Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan jeopolitik konumu kullanarak yeni lojistik koridorlar oluşturduklarını ifade etti. Kalkınma Yolu Projesi ile Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi ülkelerinden Irak'ın güneyinde inşa edilmekte olan FAV Limanına yönlendirilen yüklerin Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması amacıyla 1200 kilometrelik çift yönlü otoyol ve demiryolu inşa edeceklerini açıkladı.
HAVAALANI VE UZAY PROJELERİ
Bakan Uraloğlu, 25 Aralık tarihinde Sabiha Gökçen Havalimanı 2'nci Pisti'ni hizmete açacaklarını ve TÜRKSAT 6A'nın 2024 yılında yer teslimini gerçekleştireceklerini belirterek, "İstanbul-Ankara arası 80 dakikaya inecek" projeleri arasında yer alan Milli Hızlı Tren Seti Projesi'nde tasarım çalışmalarını tamamlayarak prototip üretimine başlayacaklarını ifade etti.
- Bakan Uraloğlu, konuşmasını, Ankara'dan İstanbul'a 80 dakikada ulaşmayı hedefledikleri süper hızlı tren projesi ve Ermenistan topraklarından geçen Zengezur Koridoru'nu hayata geçireceklerini vurgulayarak tamamladı.