Kahramanmaraş'ın 6 Şubat depremlerinden sonra yaralarını saran bakırcılar, üretimlerini aralıksız sürdürerek ihracata da devam ediyor. Bakır ustaları, geleneksel el sanatlarının yaşatılmasında önemli rol oynarken, Kahramanmaraş'ın adını da dünyaya duyuruyor.

TARİHİ BİR MESLEK: BAKIRCILIK

Kahramanmaraş'ta çok eski bir geçmişe ve geleneğe sahip olan bakırcılık sanatı, 1950'li yıllardan itibaren ivme kazandı. Bakırın dövülerek şekillendirilmesi ve süslenmesiyle ortaya çıkan mutfak eşyaları ve çeşitli süs eşyalarının imal edildiği bir geleneksel el sanatı olan bakırcılık, günümüzde de yaygın bir şekilde hem kullanılıyor hem de üretimini sürdürüyor.

DEPREMDEN SONRA YENİDEN DOĞUŞ

Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi'ndeki bakırcı esnafları, 6 Şubat depreminin ardından yaralarını sararak üretime kaldıkları yerden devam ediyor. Deprem sonrası 10 bin ürünü hem üreterek hem de yurt içi ve yurt dışına gönderen esnaflar, Kahramanmaraş'ın bakırcılık geleneğini yaşatıyor.

İSMAİL BİNİCİ: "BAKIR HAYATIMIZIN BİR PARÇASI"

Bakır üreticisi İsmail Binici, 1980 yılından bu yana atölyesinde bakır işlemeciliği ve mutfak eşyaları üzerine çalıştığını dile getiriyor. 7 yaşında başladığı bu mesleği severek icra eden Binici, "Mutfak eşyaları, dekoratif işler, bakır kaplama ve mangal işleri gibi her türlü talebi karşılayacak kapasitedeyiz. Kahramanmaraş'ta bakırcılık iyi bir konumda. Türkiye genelinde azınlığa düşmüş bir meslek ama bizim bu yöremizde halen devam ediyor" dedi.

YURT İÇİ VE YURT DIŞI İHRACAT

Binici, bakırın yıllık 150 bin dolar civarında ihracat rakamlarına ulaştığını da ifade ediyor. Yaptıkları ürünlerin yurt içi ve yurt dışına gönderildiğini belirten Binici, "Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderiyoruz, özellikle kahve takımı gönderiyoruz. Aşırı miktarda olmasa da yılda iki konteyner 100-150 bin dolarlık ihracat yapılıyor. Ecdadımız hep bakır kullanmış bir müddet bakırcılık başka metaller çıktığı için gerilemiştir ve mutfak eşyaları devreye girmiştir. Hatta doktorlar bakırı önermeye başladı. Restoranlar bakır kullanmaya başladı. Bakır hayatımızın biri parçası ve sağlığa faydası çok. Depremin ilk aşamalarından itibaren 3-4 ay hiçbir şey yapamadık iş yerimiz hasar aldı ve makinalar ve ürünler hasar gördü sonra toparladık işimize devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Jumbo Mutfak Sanatları Festivali'nde Kahramanmaraş'tan Büyük Başarı! Jumbo Mutfak Sanatları Festivali'nde Kahramanmaraş'tan Büyük Başarı!

MAHMUT KOZ: "10 BİN CİVARINDA ÇEŞİDİMİZ VAR"

Bakır ustası Mahmut Koz ise, bakırın mutfakta kullanılan her şeyde kullanılabildiğini ve 10 bin civarında çeşidi olduğunu söyledi. Tarihi değerli ürünlerde de bakır kullandıklarını belirten Koz, Kahramanmaraş'ın bakırcılık geleneğinin yaşatılması için çalıştıklarını belirtti.

Editör: İsa Aslantaş