İstanbul'un Beylikdüzü ilçesinde yaşayan TikTok fenomeni, mahalle sakinlerini adeta çileden çıkardı.

TikTok fenomeni Hülya Mizgin'e karşı apartman ve mahalle sakinleri, Emniyet ve Cimer'e şikayette bulundu. Mizgin'in, sadece altı ay önce taşındığı apartmanda komşularının şikayetlerini dikkate almaması ve rahatsız edici yayınlarına devam etmesi, çevresindeki insanların tepkisine neden oldu.

Kâşgarlı Mahmud ve Divanu Lügati't Türk: 950 Yıllık Miras Kâşgarlı Mahmud ve Divanu Lügati't Türk: 950 Yıllık Miras

Bina sakinleri, soruna çözüm bulunması için savcılığa başvurarak imza topladılar.

Polis ekiplerinin Mizgin'in evine defalarca gelmesine rağmen herhangi bir yaptırım uygulanmadığı iddia ediliyor.

Endişelenen komşular, daha büyük anlaşmazlıkların yaşanmasını önlemek için acilen çözüm talep ediyor.

RAHATSIZ OLAN KOMŞULARIN YOLU NE OLACAK?

Haber Global'den alınan bilgiye göre; Avukat Mehmet İlker Birgan, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, "Son zamanlarda, sosyal medya kullanıcılarının hukuki sonuçlara tabi olmayacağı inancıyla hareket ederek hukuka aykırı eylemlere yol açmaları sıkça karşılaştığımız bir durum" dedi. Hukuk devleti ve mevcut kanunlarımızın, hak ihlallerine karşı koruma sağlamak için gerekli düzenlemeleri yaptığını belirtti. Özellikle internet ve sosyal medya üzerinden işlenen suçlarda, kişilik haklarının ihlali durumunda çeşitli yaptırımların söz konusu olduğunu vurguladı. Tehdit, hakaret, şantaj gibi suçların sosyal medyada sıkça karşılaşılan örnekler olduğunu ifade etti. Mağdur olan kişilerin, idari, cezai ve hukuki yollara başvurma haklarının olduğunu da ekledi.

HANGİ YOLLAR İZLENMELİ?

Avukat Birgan, konuşmasına şöyle devam etti:

Özellikle, kişilik haklarının ihlali nedeniyle içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi için 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun kapsamında, haklarının ihlal edildiğini düşünen kişilerin içerik sağlayıcısına veya yer sağlayıcısına başvurarak içeriğin yayından kaldırılmasını talep edebileceklerini belirtti. Ayrıca, sosyal medya platformlarının bu tür şikayetler için özel birimleri bulunduğunu ifade etti. Mağdurların, içeriği üreten platforma ya da yerleşim yerlerinin bulunduğu sulh ceza hakimliğine başvurabileceklerini dile getirdi. Türk Ceza Kanunu'nda yer alan çocuk istismarı gibi suçlarda, sulh ceza hakimliği veya mahkemece erişimin engellenmesi kararı alınabileceğini belirtti.

Kişilik hakları saldırıya uğrayan yada suçun mağduru olan kişiler, suçu gerçekleştiren kişilerin tespiti ve cezalandırılmaları için, yerleşim yerlerinin bulunduğu Cumhuriyet Savcılıkları, Emniyet birimlerine(Siber Suçlarla Mücadele) başvuru yapabilirler. Kişilik hakları ihlal edilen bireyler uğradıkları maddi ve manevi zararların tespit ve tazminini hukuk mahkemelerinde dava açarak talep edebilirler.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan ve suç unsuru ihtiva eden içeriklerin kaybolmadan tespit edilmesi ve delil niteliği halini alması için Türkiye Noterler Birliğinin internet sitesinde yer alan e tespit hizmetinden faydalanılması hak mağduriyetlerinin önüne geçecektir.

TIKTOK TÜRKİYE'DE YASAKLANACAK MI?

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı AK Partili Hüseyin Yayman, TikTok'un Türkiye'de yasaklanmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yayman, komisyonun Aralık ayında TikTok temsilcilerini dinlediğini ve platformdan gelen cevapların yetersiz olduğunu söyledi. Özellikle içerik paylaşımları konusunda ciddi eleştiriler olduğunu vurgulayan Yayman, "Mızrağın çuvala sığmadığı bir durumla karşı karşıyayız. Kimse dokunulmaz değil. Bu işin sonu burada da yasaklamaya gidiyor." ifadelerini kullandı.